Metropolitarne Targi Pracy Pomorza – największe wydarzenie HR w Północnej Polsce!

08 kwietnia 2015 roku w Centrum Konferencyjno-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku odbyły się kolejne Metropolitarne Targi Pracy Pomorza, w których mieliśmy okazję uczestniczyć.

Targi pracy co roku gromadzą imponującą liczbę wystawców – setki regionalnych pracodawców, jak i przedstawicieli ogólnopolskich firm oraz przyciągają tysiące odwiedzających. W tym roku oczywiście nie mogło być inaczej.

Targi cieszyły się dużym powodzeniem – setki pracodawców i tysiące odwiedzających. Nie zabrakło znanych i cenionych marek, jak i regionalnych przedsiębiorstw. Wśród wystawców znalazły się firmy reprezentujące wszystkie sektory gospodarki, a oferty pracy skierowane do kandydatów były naprawdę zróżnicowane. Poczynając od tych miękkich aż po twarde, tzw. inżynieryjne. Nie zabrakło też oczywiście przedstawicieli najważniejszych agencji zatrudnienia, a także osób rekrutujących do pracy na terenie całej Unii Europejskiej.

W tym roku po raz kolejny stworzono dla kandydatów specjalna strefa doradztwa – aleję porad, w której kandydaci mieli możliwość konsultacji swoich dokumentów z profesjonalnymi specjalistami w dziedzinie doradztwa. Zainteresowani mogli dowiedzieć się, jak prawidłowo opracować własne CV i list motywacyjny, i o co warto pytać pracodawcę w trakcie rekrutacji, a jakich tematów unikać. Dla tych, którzy chcieli potrenować przed prawdziwą rekrutacją przygotowano specjalne symulatory rozmowy kwalifikacyjnej oraz testy i konwersacje z lektorami w celu sprawdzenia swoich języków obcych. Dodatkowo chętni mogli zrobić profesjonalne zdjęcia biznesowe swojej osoby, niezbędne do umieszczenia w życiorysie – w specjalnej fotobudce, która umożliwiła samodzielne (automatyczne) wykonanie serii zdjęć.

Kolejną atrakcją przygotowaną specjalnie dla uczestników była konferencja ,,Metropolitan Career’’, na której gościły najpopularniejsze osoby z polskiego świata marketingu i HR – Paweł Tkaczyk, Piotr Sosnowski, Jacek Kotarbiński oraz Piotr Bucki. Przygotowano

Wielu uczestników zainteresował też warsztat z tematyki zakładania działalności gospodarczej, związany z zakładaniem i prowadzeniem biznesu oraz funkcjonowaniem młodych firm w ramach trójmiejskich start’upów. Zajęcia przeprowadzone były przez doświadczonych praktyków z Gdańskiej Fundacji Przedsiębiorczości. W tym roku zajął on szczególne miejsce na targach pracy, ponieważ targi pracy to niezwykła platforma dla młodego biznesu, dzięki obecności wystawców instytucji statutowo zajmujących się wspieraniem przedsiębiorczości nie tylko daje merytoryczne, ale i finansowe podstawy do zakładania działalności gospodarczej.

Na koniec chcieliśmy podkreślić, że nasza firma cieszyła się największym zainteresowaniem wśród uczestników. Nie mogliśmy opędzić się od zainteresowanych kandydatów, co oczywiście jest dla nas wielkim sukcesem i wyróżnieniem. Dziękujemy za tak ogromne zainteresowanie naszą firmą!

Widzimy się ponownie już za rok! ?